Kuchnia gruzińska

Wielu z nas poszukuje nowych smaków odwiedzając restauracje serwujące dania z różnych zakątków świata. Coraz większą popularnością cieszy się kuchnia gruzińska. Gruzja to kraj słynący z soczystych pomidorów, melonów winogron, jak również bakłażanów.

W związku z tym kuchnia tego kraju odróżnia się aromatycznymi przyprawami, świeżymi warzywami i owocami, jak też znakomitymi mięsami takimi jak baranina.
Gruzińska kuchnia – co warto wiedzieć?
Restauracja gruzińska Warszawa oferuje dania pochodzące z tego rejonu świata, które odznaczają się dodatkami takimi jak czosnek, ocet, orzechy włoskie czy nasiona granatu. Prócz tego dla kuchni gruzińskiej charakterystyczne są także zioła, dzięki czemu potrawy mają wyrazisty niepowtarzalny smak. Wszyscy ci, którzy mieli okazję spróbować tradycyjnych gruzińskich potraw, zgodnie potwierdzają, że jest to kuchnia unikalna, której nie można pomylić z żadną inną. Znawcy historii kuchni gruzińskiej, wskazują, że jej korzenie sięgają kuchni indyjskiej. Dlatego też ogromne znaczenie aromatycznych przypraw w przyrządzaniu posiłków. Dania na wynos są rozstrzygnięciem w obecnej sytuacji, gdy wciąż dostęp do restauracji jest utrudniony lub zwyczajnie niemożliwy. Nie musimy się jednakże obawiać, ponieważ potrawy podawane w tej formie, są identyczne, jak te serwowane na miejscu. Kuchnia gruzińska słynie z ostrej pasty z czerwonej papryki, która jest podawana z dodatkiem ziół. Charakterystyczną przekąską jest chaczapuri czyli zapiekany placek, który nadziewany jest serem.

Zobacz więcej: Restauracja gruzińska, wino gruzińskie Warszawa.