W związku z przepisami prawa w Polsce obowiązkowy jest system HACCP. Jest to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, który ma za zadanie zagwarantować maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Jest to więc system, który identyfikuje, jak również kontroluje zagrożenia, które dotyczą bezpieczeństwa żywności.
Przestrzeganie zasad tego systemu tyczy się wszystkich zakładów gastronomicznych, jak również firm, które zajmują się produkcją i obrotem żywności.
System HACCP – co powinno się wiedzieć?
Głównie należy zaznaczyć, że firmy które przechowują, wytwarzają czy transportują żywność, muszą wdrożyć odpowiednie systemy, aby zadbać o bezpieczeństwo żywności. Na rynku znajdziemy profesjonalne firmy, które świadczą usługi w zakresie HACCP Gdynia. Usługi te obejmują konsultacje, jak także doradztwo dotyczące wdrożenia a także funkcjonowania systemu monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Realizowane są również na zlecenie klienta audyty wewnętrzne, które oceniają zgodność działań firmy z wytycznymi. Takie firmy udzielają też pomocy przy uzyskiwaniu odpowiednich certyfikatów bezpieczeństwa. Przy tym, HACCP Hel prowadzi też szkolenia dla personelu firm gastronomicznych. Innym istotnym zagadnieniem związanym z poziomy bezpieczeństwa żywności jest wspaniała praktyka higieniczna, GHP Władysławowo. Jest to zbiór wszystkich działań, które muszą być podjęte, aby warunki higieniczne produkcji i obrotu zapewniały świetny poziom bezpieczeństwa żywności. Działania te obejmują w głównej mierze odpowiednie wyposażenie techniczne i procedury dezynfekcyjne.
Zobacz również: GHP Reda.